De Tweedaagse

Geschiedenis

We gaan ver terug in de tijd: 1949, de heren C. Dielissen en W. Gouveneur uit Amersfoort maakten samen met het Amersfoortse Wandel Comite (AWC) plannen voor een Tweedaags Wandelevenement met twee verschillende afstanden: 40 en 50 km. Het bleef niet bij plannen, want op vrijdag 30 juni en zaterdag 1 juli 1949 werd de eerste Amersfoortse Tweedaagse gelopen onder auspicien van de SGWB. Er waren twee afstanden: 40 km voor vrouwen van 16 jaar en ouder en mannen van 16 t/m 18 jaar en 55 jaar en ouder. De 50 km was voor mannen van 19 t/m 55 jaar. Militairen en overheidspersoneel moesten in uniform lopen en een bepakking hebben van 1 kg bij de 50 km en 10 km bij de 40 km. Het inschrijfgeld was 2 gulden per persoon en de startgelegenheid was de Juliana van Stolbergkazerne aan de Leusderweg. Overnachten kon ook bij de gastgezinnen die hiervoor wel een vergoeding van 3 gulden per nacht voor kregen. Er werd gestart met ‘slechts’ 254 deelnemers, maar gehoopt werd op militaire deelname omdat Amersfoort garnizoensstad was en inderdaad: vele jaren liep een groot aantal militairen mee.

In 1955 werd de afstand van 30 km toegevoegd voor personen van 14 en 15 jaar. In 1970 liep het aantal militaire deelnemers behoorlijk terug. Hun deelname was niet meer vanzelfsprekend. Zij ontvingen minder faciliteiten, zoals geen extra verlof, minder verzorging en minder vervoer naar de start. Na afloop van de 21e Amersfoortse Tweedaagse was er zelfs sprake van opheffing van de wandeltocht. Maar gelukkig besloot men om toch door te gaan.

In 1978 moesten we het vertrouwde startterrein van de Juliana van Stolbergkazerne verlaten. De kazerne werd opgeheven. Een nieuw onderkomen vonden we op het Sportpark Nimmerdor, waarbij eerst gebruik werd gemaakt van de kantine van voetbalvereniging “Amsvorde” Vanaf 1980 werd gebruik gemaakt van de kantine van voetbalvereniging “CJVV”. Het aantal deelnemers ging weer vooruit. Minder militairen, maar meer burgers. In 1980 vond de ASLOS dat de organisatie niet meer onder haar naam kon plaatsvinden. Er werd een Organisatie Comité (OC) Amersfoortse Tweedaagse gevormd, bestaande uit de heren A. van Beek, C. te Roller, G. Zwakman en W. van Harsselaar. Zij pakten de zaken na overleg met de ASLOS opnieuw aan. De afstanden 30, 40 en 50 km bleven onder de oude bepalingen, maar men kreeg ook de mogelijkheid van een “keuze afstand”. In 1981 werkte de ASLOS met beperkte mankracht mee, in 1982 nam het OC Amersfoortse Tweedaagse de organisatie geheel over. Men besloot geen onderscheid meer te maken tussen de “toeristische” of de “verplichte” afstand. Er kwam een herinnering met een rood / wit / blauw lint, hieronder is beschreven welke u krijgt:
1ste keer deelname: de bronzen Tweedaagse ster die in het midden het wapen van Amersfoort draagt;
5e keer: een verzilverde Tweedaagse ster in drie kleuren gelakt.
10e keer: een vergulde Tweedaagse ster;
Voor alle overige keren krijgt u een cijferschildje van deelname met lint.

Vanaf de 11e keer een verguld en in kleur uitgevoerd cijferschildje met lint. Vanaf de 25e keer de roodkoperen Tweedaagse ster in drie kleuren gelakt.

Groepen die met niet meer dan 10% uitvallers (naar beneden afgerond) de Tweedaagse uitlopen, krijgen de groepsherinnering.

En zo bestaat de Amersfoortse Tweedaagse nog steeds en is het grootste en meest toonaangevende tweedaagse wandelevenement in Nederland!

Wandelboekjes:
U hoeft uw wandelboekje niet in te leveren. Zaterdag, na afloop van de wandeling, kunt u uw boekje laten afstempelen. Voor iedere wandelaar is er een speciale sticker.